Planetariu
Facultatea de Fizică UVT
Planetariu
Facultatea de Fizică UVT
Planetariu
Facultatea de Fizică UVT
Planetariu
Facultatea de Fizică UVT
Previous slide
Next slide

Planetariu

Facultatea de Fizică UVT

Planetariul Universității de Vest din Timișoara și-a deschis porțile pe 1 ianuarie 1964 fiind primul planetariu din România. Construirea acestui planetariu, ca și construirea Observatorului Astronomic din Timișoara precum și a Observatorului Seismologic din Timișoara, au fost posibile datorită eforturilor depuse de către Prof. Dr. Ioan Curea, primul rector al Universității din Timișoara (care s-a transformat ulterior în Universitatea de Vest din Timișoara).

Anunțuri importante

Programare vizite

Planetariul și-a redeschis porțile pentru elevii de școală primară, de gimnaziu, de liceu, pentru studenți (nu neapărat ai UVT) precum și pentru angajații UVT, în data de 2 noiembrie 2022. Începând cu luna februarie a anului 2024, alături de proiectorul ZKP-1 funcționează și un proiector digital 4K performant. 

Înscrierea pentru vizite se face cu ajutorul formularului disponibil AICI. Veți primi un mesaj automat de confirmare a înscrierii. În cazurile (cu adevărat) speciale în care niciuna din datele oferite de formularul de înscriere nu sunt agreate vă rog folosiți datele de contact. Conform orarului din formular, Planetariul este deschis între 1 octombrie și 1 iulie.

Pentru situații deosebite se poate apela numărul 0755427065 (Florin Secoșan).

INTRAREA ESTE GRATUITĂ!

Condiții de participare:

  • numărul de elevi/studenți nu poate fi mai mare de 35 de persoane, incluzând profesorii însoțitori;
  • programarea se face cu cel puțin 24 de ore înainte;
  • eventuala anulare a programării se face telefonic, tot cu cel puțin 24 de ore înainte;
  • PUNCTUALITATE!

Curs introductiv

Astronomie și Astrofizică

Începând cu data de 6 martie 2023 Facultatea de Fizică oferă gratuit un curs de Astronomie și Astrofizică pentru elevii pasionați. 

Începând cu 30 septembrie 2024 cursul va avea trei grupe:

  • Prima este grupa începătorilor formată din aceia care deși au rezultate bune și foarte bune la Matematică, Fizică, Chimie și Biologie și sunt interesați de Astronomie și Astrofizică nu au încă cunoștințele elementare din aceste două domenii de cunoaștere. 
  • A doua va fi destinată celor avansați între care se numără cei care au participat sau doresc să participe la  olimpiadele de Astronomie și Astrofizică. În general toți aceștia au participat cu consecvență și în anii precedenți dovedind un nivel ridicat și foarte ridicat de cunoaștere sau au parcurs de unii singuri primele etape. 
  • A trei a grupă va fi grupa de olimpici A&A (Astronomie și Astrofizică) și viitori candidați ai facultăților de fizică cu specializare în A&A

 

Cursul este gratuit și nu există examene de admitere. Totuși, cei care doresc să facă parte din grupa de avansați și olimpici, dar nu au participat la acest curs până acum, trebuie să cunoască deja noțiunile fundamentale. Toți cei care doresc să participe dar nu au făcut-o până acum sunt sfătuiți să nu sară etapele. Programul cursului va apare mai jos până la sfârșitul lunii septembrie.

Programul cursului
Gimnaziu: 19:30-20:30 vineri
Liceu: 19:30-20:30 luni
Gimnaziu: 17:45-19:15 vineri
Liceu:  17:45-19:15 luni
Precizări:
Grupa de avansați include deja la categoria gimnaziu participanți la olimpiadele de A&A.
Grupa de olimpici A&A de liceu este formată din cei care participă deja de 2 ani la acest curs.
Materiale de studiu necesare
  • Caiet A4 cu pagini albe
  • Foi A3 albe și negre
  • Markere de diferite culori (NEpermanente)
  • Creioane colorate
  • Trusă de geometrie care include liniar, echer, raportor și compas. Alegeți cu grijă!
  • Software necesar: Dacă dețineți un laptop atunci Stellarium este obligatoriu.  Alegeți varianta care corespunde sistemului de operare. Alte programe utile sunt: Cinderella și Geogebra Geometry. Toate cele trei programe sunt disponibile gratuit.
  • Glob/sferă din plastic transparent (de obicei și de preferat compusă din două jumătăți, cu diametrul de 15-20 cm). Imaginea de mai jos este un exemplu:
Link-uri utile
Locație

Amfiteatrul F206, de la același etaj și pe același coridor unde se află și Planetariul (vezi mai jos adresa exactă), este cel care găzduiește cursul.

Galerie imagini